Media Presence
Ask for an interviewInterview for Finland’s largest newspaper The Helsinki Times 2022/01:
“Compassion is especially important in remote work, and it is a skill that can be learned.”
“The authors succeed in convincing the relevance of their message. A workplace where people are cared for and treated as whole, is better than one in which people are considered to be interchangeable resources. The authors emphasize the importance of compassion, especially now as artificial intelligence and technology are replacing human work. Humans should not be forgotten, but we should think about what is essential and important to us.” – The Financial Times (Finnish) 18.11.2017
Talouselämä arvioi kirjamme: “Pehmeä höttö onkin aika kovaa asiaa.”
Kirjoittajat korostavat, että myötätuntoisuus on tärkeää etenkin nyt, kun tekoäly ja teknologinen kehitys korvaavat ihmisten tekemää työtä. Ihminen ei saisi unohtua, vaan meidän pitäisi miettiä, mikä on meille olennaista ja tärkeää.” – Talouselämä 18.11.2017
“Compassion is our greatest super power.” I share five researched tips to increase our own and others’ happiness.
“The extreme self-centeredness and emotional isolation cause damage both to human minds and organizations.”
Haastattelu HelsinkiMissiolle p.7-9: Myötätunto on menestyksen avain
Paakkanen: “Äärimmilleen viety yksilökeskeisyys ja ihmisten emotionaalinen eristäytyneisyys toisistaan taas on valtavan suuri vinouma, joka tuottaa paljon vahinkoa niin ihmismielille kuin organisaatioille. Monet inhimilliset tunteet on rajattu työelämän ulkopuolelle. Teemme paljon hallaa rakentamalla turhia raja-aitoja itsemme ja toisten välille sen sijaan että kokisimme aitoa ja turvallista tunneyhteyttä.”
“Alongside compassion Paakkanen talks about copassion. Copassion is what we mean when we react constructively to another person’s good news: we share and show our joy. A person who doesn’t practice copassion, don’t notice or validate others’ joy by for example asking more or by smiling.”
Haastattelu Myynti & Markkinoinnille: Myötäinto tai sen puute vaikuttaa työpaikan ihmissuhteisiin, työn imuun ja jopa tuottavuuteen.
“Myötätunnon rinnalla Paakkanen puhuu myötäinnosta. Myötäinto on sitä, että reagoidaan toisen hyviin uutisiin: sanotaan ja näytetään oma ilo. Ihminen, joka ei koe myötäintoa, ei tartu toisen ihmisen iloon esimerkiksi kysymällä lisää tai hymyilemällä.”
What is compassion at work? Researchers, case company, emotion skills training participants, and funders discussing reasons for practicing compassion and giving concrete tools.
Radiohaastattelu Yle radio 1 Tiedeykkönen (48min) 29.1.2016; Myötätunto työelämässä
Miksi tarvitsemme myötätuntoa, mitä se tarkoittaa ja miten se vaikuttaa organisaatiossa? Miksi CoPassion-hanke perustettiin ja miksi LähiTapiola lähti siihen mukaan? Miten myötätuntokoulutus on koettu? Entä miksi Tekes lähti rahoittamaan CoPassion-hanketta?
Miia Paakkanen, University of Helsinki, Sally Maitlis Oxford University, Christin Mellner University of Stockholm, Sari Kuusela LocalTapiola, Katri Saarikivi University of Helsinki, Jari Hakanen University of Helsinki, and Nuppu Rouhiainen, Tekes.
“Miia Paakkanen talks about compassion and boundaries as necessities of taking care of oneself.”
Haastattelu Tehy-lehdelle itsemyötätunnosta ja myötätunnosta muita kohtaan, s. 32-35: Ole hyvä itsellesi
“Miia Paakkanen puhuu empaattisesta jämäkkyydestä. Sen taitava pystyy pitämään huolta itsestään ja vetämään rakentavat rajat.”
Suomessa arviolta joka neljäs kokee työstressiä.
Riittämättömyyden kokemus on yksi kolmesta työuupumuksen aiheuttajista. Kaksi muuta ovat kokemus tylsistymisestä tai kasvumahdollisuuksien puutteesta sekä kokemus liiallisesta työmäärästä yhdistettynä kunnianhimoiseen vimmaan menestyä.
Yksi tärkeä ja usein liian pehmeänä tai toissijaisena ajateltu keino ehkäistä työuupumusta – ja ylipäänsä työn kuormitusta – on myötätunto.
“We’ve lost touch with the true nature of human beings. We’ve built rewarding systems that no longer work. As we are moving to team-based work, we become dependent on our capability to feel empathy and act compassionately.”
“Olemme kadottaneet sen, minkälainen ihmisolento oikeasti on. Työelämään on rakennettu palkitsemisjärjestelmiä, jotka eivät enää toimi. Nyt, kun töissä siirrytään enemmän tiimitekemiseen, niin olemme sen varassa, miten empaattisesti toimimme.”
Live-haastattelu Docventuresille Radio Yle Puhe 28.10.2015 (58min): Myötätunto – Myötätuntotutkija ja -kouluttaja Miia Paakkanen: Myötätunto on empatiaa toiminnassa ja empatiaa voi harjoittaa. Myötätunto synnyttää laadukkaampia sosiaalisia yhteyksiä ja vaikuttaa terveyteemme, motivaatioomme ja yritysten tulokseen.
Tutkija Miia Paakkanen muistutti kuulijoita siitä, miten voimakkaasti sekä kielteiset että myönteiset tunteet vaikuttavat kaikkeen toimintaamme. Laadukkaat sosiaaliset yhteydet ovat kuin organisaation terveet verisuonet.
“We evaluate another person based on two criteria: Competence and warmth. Which one is more important? Learn five tips to practice it.
Blogini Viisas Elämälle: Käyttääkö Dalai Lama näitä 5 vinkkiä, kun hän tapaa presidentin?
“Arvioimme toisen ihmisen kahden kriteerin perusteella: Pätevyys ja lämpö. Kumpi on tärkeämpi? Opi 5 vinkkiä.
“It’s easy to get stuck in negativity. We often fear that we won’t be motivated enough without criticism. Truth is, however, that compassion allows us to see our weaknesses and our need for help as normal part of being a human making us take more responsibility for our mistakes.”
Blogi Työelämä 2020:lle: Vastuullisessa yrityksessä myötätuntoon saa panostaa
Miia Paakkanen: “Kriittisyyteen ja negatiivisuuteen on helppo antautua. Usein pelkäämme, että ilman kriittisyyttä ja vaativuutta emme motivoidu tekemään tarpeeksi työtä. Totuus on toinen: myötätuntoinen suhtautuminen mahdollistaa turvallisen tilan nähdä oma heikkous tai avuntarve normaalina osana ihmisyyttä. Silloin otamme paremmin mielin myös vastuun virheistämme.”
Vieraana Docventuresissa Yle TV2 suorassa lähetys: Myötätunto (58min) 28.10.2015, 4. tuotantokausi, jakso 8
Haastattelu YLE Uutisille, 28.5.2017: “Tunnetaidoille on juuri nyt työelämässä kysyntää enemmän kuin koskaan, väittää myötätuntotutkija Miia Paakkanen. Tähän on kolme syytä.
Ensinnäkin ihmiset uupuvat töissä. Tahti on kova, ja yhä useampi masentuu.
Masennus on kohta jo suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja maailmassa, sydäntautejakin suurempi. Työnantajille tämä tarkoittaa sairaspoissaolokuluja. Niitä voidaan kuitenkin vähentää lisäämällä myötätuntoa, sanoo Paakkanen.
Toinen syy tunnetaitojen tarpeelle on ajatustyön lisääntyminen.
Ajatustyössä suoriutuminen riippuu omasta fiiliksestä. Kuormitusta lisää myös teknologia: koko ajan täytyy olla reagoimassa ja saavutettavissa tai multitaskaamassa.
Se kuluttaa aivokapasiteettia.
Kolmanneksi tunnetaitoja tarvitaan, koska tiimityö lisääntyy. Kaikkien kanssa on tultava toimeen. Suoriutuminen riippuu taidoista kohdata toinen ihminen.”
Kirjamme Myötätunnon Mullistava Voima julkaistiin 10.10.2017. Kirja on ensimmäinen suomalainen tieteeseen perustuva kirja myötätunnosta työssä. Pessi, A. B.; Martela, F. & Paakkanen, M. 2017 (toim.). Myötätunnon Mullistava Voima. Jyväskylä: PS.
Haastattelussa Trendi-lehdelle 12/2016 minulta kysyttiin, miltä työn tulevaisuus näyttää: “Tulevaisuuden organisaatioissa myötätunto on tärkein taitomme. Unohtakaa väliportaan pomot ja monimutkaiset hierarkiat. Pian firmoissa on vain pari esimiestä. Tulevaisuudessa toimimme pienissä tiimeissä ja nykyistä itseohjautuvammin.”
Keskustelu aiheesta Paremmin Helsinki Design Weekin visuaalista ilmettä 2016 varten Making of – video (2min 38s), jossa luovien ja design alojen edustajat pohtivat, mitä Paremmin merkitsee.
Kolumni Helsinki Design Weekille (HDW). HDW on pohjoismaiden suurin design-festivaali.
“Myötätunto on ihmisen suurin supervoima. Näillä viidellä tavalla voit lisätä omaa ja muiden hyvinvointia.” “Hienointa ja ihailtavinta on, kun työntekijä tai ystävä tekee toisen näkyväksi hyvässä valossa. Nostattaja nousee mukana ja ympärillä olevat ottavat helposti mallia jo pienestä lapsesta lähtien.”
Kirjoittamamme artikkeli arvioinnissa Taloussanomissa 16.2.2016: Uusi kirja sivaltaa yritysjohtajia: Suomi ei menesty ilman motivointia ja myötätuntoa
“Kulukuurit, yt-neuvottelut ja organisaatiouudistukset imevät mehuja monilla työpaikoilla. Motivaatio voi olla kadoksissa, kun työntekijästä on tullut “resurssi”. Miia Paakkanen, Frank Martela ja Anne Birgitta Pessi lupaavat, että muutos on jo käynnissä. Kolmikko sivaltaa yritysjohtajia, joista moni “rakentaa organisaatioonsa johtamis-, palkitsemis- ja kontrollijärjestelmiä, jotka perustuvat yksiulotteiseen näkemykseen ihmisen perimmäisistä tavoitteista ja ihmisiä eteenpäin vievistä voimista”.”
Haastattelu Krkko&Kaupunki-lehdelle 20.10.2015: Myötätunnolla Suomi nousuun – Miia Paakkanen huomauttaa, että myötätuntoinen johtaminen ja myönteinen yrityskulttuuri sekä yhteiskunnallisen vastuun kantaminen ovat nykyään jo rekrytointivaltteja. Yhä useammat työntekijät hakevat työstä merkityksellisyyttä ja odottavat yrityksen kantavan aktiivisesti yhteiskunnallista vastuuta.
Vieraana Docventuresissa Yle TV2 suorassa lähetys: Myötätunto (vieraiden esittely)
Artikkeli Talous ja Moraali -kirjaan, Gaudeamus 16.2.2016: Miia Paakkanen, Frank Martela ja Anne Birgitta Pessi pohtivat inhimillisen yrityselämän mahdollisuutta. Lisäksi teoksessa pohditaan muun muassa talousrikollisuuden merkitystä ja köyhien asemaa kapitalistisessa yhteiskunnassa. Muita kirjoittajia ovat muun muassa Sixten Korkman, Björn Wahlroos, Erkki Liikanen ja Juhana Vartiainen.
Tulisiko talouskeskustelussa sivuuttaa ihminen ja laskea lisääntyvä köyhyys välttämättömäksi pahaksi, jolta ei vain voi välttyä, jos talouden halutaan kasvavan? Voiko yksilön menestys tuottaa myös yhteistä hyvää?
Haastattelu Helsingin Yliopiston Uutisiin 7.1.2016: CoPassion-hanke: Ilman myötätuntoa ei synny inhimillistä hyvinvointia tai syviä ihmissuhteita. Yksi koulutusinterventio kestää noin kahdeksan viikkoa ja koostuu noin 20 yhdessä vietetystä tunnista ryhmän kanssa (6 kappaletta 3 tunnin sessioita). Koulutamme noin 15–20 henkilön ryhmän kerrallaan, tutkija, kouluttaja Miia Paakkanen kertoo.
Haastattelu Souli-lehdelle 30.9.2015: Myötätuntoa voi oppia – “Jotta voimme osoittaa myötätuntoa, meidän on huomattava kärsimys. On rohkeaa uskaltaa katsoa kärsimystä silmästä silmään pakenematta kriittisyyteen tai välittömään ongelmanratkaisuun, sanoo myötätuntotutkija Miia Paakkanen Helsingin yliopistosta. – Epäitsekkäät teot synnyttävät tutkitusti myötätuntoa niin antajassa, vastaanottajassa kuin tärkeänä, tekoa todistavissa kolmansissa osapuolissa. Se taas auttaa myötätunnon leviämistä laajemmin. Tutkitusti hyvät teot laitetaan kiertoon, vaikka vastaanottajat ja tilanteet olisivat uudet, Paakkanen sanoo.”
Haastattelu Yle Radio Horisontti 1.3.2015: Lisääkö myötätunto tuottavuutta? Miksi mukana on teologinen tiedekunta?
Live Radio -haastattelu Yle Radio Suomen Ajantasalle ja Suoralle Linjalle (52min) 18.1.2016: Myötätunto – hyvä kiertämää – keskustelu myötätunnosta ja kuuntelijoiden kysymyksiä myötätunnosta töissä, yhteiskunnassa ja elämässä yleensä.